Menu
Művészet és kultúra

Banksy kiállítás

Idén Banksy kiállításán is elgondolkodhattunk. Nem csak Budapesten, de Berlinben, Párizsban, Torontoban, Amszterdamban és további fővárosokban megcsodálhattuk a műveit. Talán kicsit megcsúszva, de mégsem bírtam ki, hogy egy ilyen sokatmondó művészt ne említsek meg. Ráadádul rengeteg munkát látok abban is ahogyan az elszánt ottdolgozók teli szenvedéllyel készítik elő a kiállítást.

Az általunk művészetnek tekintett dolgot néhány kiválasztott hozza létre. Egy kis csoport teremti, népszerűsíti, vásárolja, állítja ki és dönt a művészet sorsáról. A világon néhány száz embernek van csak valós szava. Ha elmész egy művészeti galériába, csak egy turista vagy, aki a milliomosok trófeafalát bámulja.

Banksy

Részben azért írom ezt a posztot, hogy végre a jó dolgokat képviseljük és gondolkodjunk el a világ összes dolgán amik fontosabbak attól, hogy épp milyen munkahelyi vagy magánéleti problémákon megyünk keresztül. Természetesen ez az oldal is egy fontos dolog amit minél jobb, ha rendezünk az életünkben. De volt már olyan mikor ezeken túl is volt több gondolatunk más problémák felé a világban? Például mivan a politikai helyzettel? Eléggé meg vagyunk elégedve a jelenlegi állapottal? Egyáltalán nem? Vagy tudjuk azt, hogy a mostani helyzet aránylag jó, de lehetne jobb is? És az LMBTQ-val? Amit én nem szívesen mondanék így, de mivel így ismeri az emberiség többsége ezért így írom nektek is. Hiszen az már furcsa nekem, ha embereket próbálunk meg beilleszteni egy kategóriába. Mi a helyzet a feketék hétköznapjait megnehezítő életkörülményekkel? Az emberi jogokkal? Mikor gondolunk a fejlődésre, hogy hová is tart ez a világ? Mikor fogunk fellépni az ellen ami el akarja nyomni a kisebbséget amikbe lehet már beletartoznak a barátok, családtagok, párok. Itt már a magánélet is belefolyhat, csak egy másik szempontból. Mikor lesz bennünk több a gondolattól, és cselekszünk végre? Felnézünk azokra az emberekre, akik ezeket a lépéseket megteszik. Megemlékezünk rájuk, ha már nincsenek köztünk, mert ők tettek a világért. A környezetünkért, az oktatásért, a többi jogunkért, de mikor teszünk mi? Megbecsüljük és csodáljuk munkásságukat, de nem merjük megtenni, hogy kieresszük a bennünk rejlő erőt. Amire mi is képesek lennénk, és egyértelműen kialakulhatna egy jobb világ. Viszont ehelyett elmegyünk megnézni ezt a kiállítást és elgondolkozunk 10 percig a világ dolgain, aztán vissztérünk a hétköznapi dolgainkhoz és elfelejtjük azt, hogy mi emberek mennyi mindenre képesek vagyunk. Hiszen, akik ezeket a lépéseket megteszik, ugyanúgy emberek mint mi.

Banksy az ismeretlen művész

Egy brit graffiti művész, politikai aktivista és festő, és személyazonossága többnyire ismeretlen. Az ő művészete a fekete humor keveredése a graffitivel. Stencillezett technikája jellegzetes. A világ különböző részein fedezhetjük fel városok falain, utcáin és hídjain az ő politikai és társadalmi réteget megcélzó mondanivalóját.

Külön köszönet…:)

Gondolkodj a skatulyán kívül, törd össze a skatulyát, és vágj bele egy éles kést is.

Banksy

Ti mit gondoltok Banksyről? 🙂

2 Comments

  • Carina
    09/29/2020 at 5:45 PM

    Ahogy Obama mondta:
    « Let’s get to work » 😉👌🏻

    Reply

Leave a Reply