Menu
Életmód

Pár tipp a dohányzásról való leszokáshoz

Kezdem például azzal, hogy ennek a bejegyzésnek a megírása is segít már azon, hogy jobban érezzem magam. Az a tudat, hogy beszélhetek erről, nem csak nekem de neked is segíthet. Szerintem nem vagyok egyedül ezzel a problémával, szóval ezt elsősorban biztosan tudom ajánlani neked, ha te is szeretnél az egészségedért tenni.

A GONDOLATAIM

Sokat gondolkoztam az utóbbi időben, azon hogyan szokhatnék le a cigarettáról úgy, hogy tartós is maradjon és ne nyúljak újra hozzá. Amikor elkezded magadban tudatosítani, hogy mennyire káros is az amit a testedbe, tűdődbe szívsz be nap mint nap, rájössz arra, hogy nincs túl sok kedved rágyújtani. Viszont ott van az a kis hang a fejedben ami ennek ellenére is ragaszkodik a káros anyaghoz. Vagy vegyük példának azt amikor egyik munkatársad, ismerősöd, barátoddal összefutottál és az “elszívunk egy cigit?” invitálással már el is dobtad az akaraterődet. Kicsit erősen hangzik? De ez így igaz, már rá is gyújtottál. Sőt az is lehet, hogy meg sem kérdezte, te már automatikusan előveszed a cigit és rágyújtasz. Ami teljesen érthető én is voltam ott a bőrödben, ezért szeretnék segíteni. Hiszen a mostani helyzetben, szerte a világon bárhol is vagy érint téged a túlnyomó stressz, amit persze megoldasz azzal, hogy rágyújtassz egy cigarettára. Persze, ez a te lelkivilágodat, csak pillanatnyilag nyugtatja majd meg, és egy óra múlva, vagy talán már hamarabb is sóvárogsz és folytatod a rossz szokást.

Mielőtt belekezdenél

Jobb ha felkészülsz lelkileg, mert nem lesz egyszerű. Fontos, hogy melletted legyenek azok az emberek, akik támogatnak és megerősítenek a gyengébb pillanataidban, de a még fontosabb, hogy te legyél a legerősebb és parancsolj az agyadnak és önkontrollt gyakorolj. Biztos, hogy többször fogod magadat fáradtnak érezni és különböző szituációknál majd érzékenyebben reagálhatsz le valamit, amit máskor mondjuk sokkal könnyebben elengedtél magad mellett. Ezzel nincs is semmi gond! A stresszes szituációk és a megszokott cigizős helyek megnehezíthetik a leszokást. Ezért is fontos, hogy szólj a körülötted lévőknek, hogy legyenek veled megértőbbek. Ha fáradtnak érzed magadat és megteheted pihenj egyet, nyugodtan aludj is.. az mindig jót tesz. Ha úgy érzed egy tea vagy kávé is jól esne, akkor inkább azt csináld mithogy rágyújtassz. De ne vidd túlzásba sem! Én úgy vagyok vele, hogy néha beleférnek dolgok, amik ideiglenesek, ha tényleg azt érzed rágyújtanál ritkán engedd meg magadnak, ha meginnál egy kávét tedd meg. De ne szokj vissza! Vagy ne szokj rá valami újra, mert érszrevettem, hogy ha valamiről leszoksz a habitus miatt már rá akarsz szokni valami másra, például a szemcseppre, rágózásra, kólára vagy épp az evésre. Ami végül majd napi 1,5 liter kólát vagy plusz 15 kilót eredményez. Észre sem fogod venni, csak amikor már látod a saját szemeddel egyik napról a másikra a hirtelen változást. Félre ne érts ezzel nem azt mondom, hogy ezeket nem teheted meg, én csak azt ajánlom NÉHA! 😉 Érezd a mértéket.. (ha többet szívsz el egy nap, nem fogod észrevenni, hogy valójában mennyi is az az annyi. Viszont, ha lassanként teszed le a cigit rájössz, hogy már egy szál cigaretta mennyire kiváltságos lesz, amikor tudod, hogy többre nem gyújthatsz rá. Ezáltal rájössz a mértékletességre.)

PÁR DOLOG AMI SEGÍTETT NEKEM

  • Kiírni az érzéseidet, akármennyire is furcsának tűnik, főleg egy férfinak. De nyugi minden csak ideiglenes.. 🙂
  • Lassú és mély légzések, gondold át mi a célod ezzel, miért kezdted el és miért tarts ki még mindig.
  • Felsőlégutakat tisztító teák, séták, kreatívkodások, olvasás.
  • A hobbid, lehet akár szó főzés vagy sütésről, bármi ami boldoggá tesz!
  • Egészséges receptek készítése, például máj tisztító ételek, a cékla ilyen. (és nem arra a céklára gondoltam, amit a rántott husi mellé eszel, haha! De ha nem is ízlik önmagában, akkor turmixba is teheted más zöldségekkel vagy gyümölcsökkel amik esetleg tele vannak antioxidánsokkal, ami szintúgy jó a leszokáshoz, hozok recepteket, ha ti is szeretnétek)

A CIGARETTA HATÁSAI
Nemcsak a hangulatunkat folyásolja be a cigi, hanem a bőrünket is. Kiütések, rosacea és a bőrön hamarabb feltűnő idősödési jelek, a bőr elszürkülése a hatása annak amit beszívsz magadba. Egy fél éve voltam vérvételen a SYNLAB-ban és ott azt mondták eléggé összeszűkült az érhálozatom. Ezzel azt akarom mondani, neked is lehet bármilyen családból eredő szívvel vagy érszűkülettel kapcsolatos problémád, amit sajnos a cigi csak előrébb hoz, nem megelőz. Én azt mondom ennyit tényleg nem ér meg, pedig több éve cigiztem, de nem érzem hogy van értelme ehhez ragaszkodnod, csak beteggé tesz!

Csak érdekeségképp, 2 hét cigizés nélkül, akár 20.000Ft-ot is megspórólhatsz magadnak.

Én mindenképp ajánlom neked azt is, hogy mozogj többet. De lassan kezdj bele! A tüdőnek szüksége van a tisztulásra, ha hirtelen csapsz a közepébe légszomjad is lehet, tehát csak óvatosan. Én például újra elkezdtem futni és eleinte a tüdőmet teljesen kikészítette. Adj időt magadnak és figyelj oda arra, hogy mi és hogyan esik jól, ezáltal magadat és a testedet is megismerheted egy kicsit jobban.

Remélem tudtam segíteni, tudom mennyire nehéz és megértem a helyzetedet… de hidd el, az egészséged fontosabb és az megér bármilyen kihívást, ezt mind magadért teszed, és akik szeretnek támogatni fognak!
Ne felejtsd el, a saját utadat te járod be, helyetted senki nem fogja megtenni és megküzdeni azt amin neked kell keresztül menned és én itt vagyok, hogy elindítsalak téged.

Sok sikert neked! :))
Dóri

No Comments

    Leave a Reply