Menu
Művészet és kultúra

Hogyan tanuld a koreai nyelvet (1)

Menjünk vissza az időben egy kicsit, hogy jobban megérthessük a koreai bonyolult de mégis érdekesen szép nyelvét. Mivel ezt nem mindenkinek tanítják történelem órán ezért sok embernek ez az információ új lehet, de sosem késő érdekes dolgokat olvasni.

EGY KIS TÖRTÉNELEM

1446-ban járunk, Koreában kínai karaktereket használnak a nyelv írásakor, ezt úgy nevezik Hanja (한자). Mivel csak az elit csoport tudja finanszírozni a tanulását ezért ők az egyedüliek akik így tudnak írni és olvasni. Ez a fajta írás több ezer karaktert tartalmaz, nem beszélve arról, hogy a koreai nyelv hangzása és nyelvtani struktúrája nagyon különbözik a kínaiétól. Ekkoriban a Joseon Dinasztia alatt a negyedik király, Sejong the Great elveti azt a tényt, hogy kínai karakterekkel írja le a koreai nyelvet. A célja az, hogy az egyszerűbb emberek is tudjanak írni, olvasni ne csak a magasabb befolyással rendelkezők. Ezért Sejong Király bevezet egy új írási szisztémát és ezzel létrehozza a 28 betűből álló írásmódot, a mai néven ismert Hangult (한글). Mivel hivatalosan 1446 október 9.-én jelenti be, ezért azóta ez a nap egy hivatalos ünnepé vált Koreában, ez a “Hangul Napja” (한글날).

A király gondolatmenete és szándéka jó volt, de sok ellenállásba ütközött az évek során. A magasabb rangú emberek nagy része ugyanis nem támogatta a Hangult. Így nem jelent meg koreaiul írt könyv és nem használták hivatalos íratokban sem, egészen 1886-ig.
Később a XX. század elején a japán gyarmatosítás alatt a japán nyelv lett a hivatalos nyelv. Ekkor, még az iskolákban is betiltották a koreai nyelv használatát. Ezért a közemberek, hogy megtarthassák nyelvi kultúrájukat rádió csatornát indítottak, koreai nyelvű újságokat hoztak létre, titokban otthon tanították gyermekeiket és csak egymás között beszéltek koreaiul. Mikor a japánok erre rájöttek teljesen betiltották, hogy bárki koreaiul beszéljen és megszüntették az újságokat, rádiókat. Csak 1988-tól térhetett vissza a koreai nyelv a hivatalos nyelvhasználatba és ma már mindenki szabadon beszélheti vagy épp tanulhatja. 🙂

HOGYAN KEZDJ NEKI

Ha koreaiul szeretnél tanulni, engem bármikor megkereshetsz, tanulhatunk együtt, mivel csoportban jobban tudsz haladni és meg is mersz majd szólalni, akármennyire is kínos az, ha nem jól ejtesz ki valamit, vagy csiszolnod kell a hang formázásán. Ne aggódj, a koreai nyelvet tanulók körében mindenki megértő, hiszen ez nem egy egyszerű nyelv. Hidd el, sokkal jobb szórakozva tanulni, mint egyedül a homlokodat törölgetve az izzadtságtól. Akár csoportos tanulásokat is tarthatunk egymás között online, kezdő szinten, sajnos a COVID-19 miatt még nem tudunk személyesen, de ez ne álljon az utunkba!

Rendelhetsz különböző árkategóriás könyveket a neten, viszont ha először csak kipróbálnád hogy megy a nyelv tanulása, akkor vannak erre kialakított ingyenes alkalmazások, először próbáld ki azokat. (A bejegyzés végén több infót is találhatsz erről) Sajnos tankönyvből és alkalmazásokból is elég kevés az ami magyarul tanít koreaira.
Mint minden más nyelvnél fontos, hogy megtanuld az ABC-t, különösen egy ázsiai nyelvnél, ahol más karaktereket használnak, mint amikhez mi hozzászoktunk. Fontos a kiejtés és hogy megjegyezd a betűket, később megtanulod azt is hogy amikor összefolynak a szavak, hogyan ejtsd majd másképp. Ez is minden nyelvnél így van. A mondatszerkezetek viszont furcsák, de ha ráhangolódsz hamar meg fogod érteni. Azért ajánlom a könyveket a figyelmedbe, mert ott részletesebben és segítőkészen elmagyarázzák. Én olyan könyveket vettem, amiket koreai nyelvtanárok írtak, mivel ők a nyelvtant sokkal érthetőbben elmagyarázzák.

KPOP

Biztosan hallottál már a koreai zenéről és azt is tudnod kell, hogy akármilyen nyelvet tanulsz a zene és a film mindig nagy segítség lesz számodra. Feliratosan, felirat nélkül, már az is tök jó ha szavakat kiveszel a mondatokból. A lényeg, tanulj!
Röviden: a Kpop a Dél-Koreai zene, de nem is akármilyen, hanem a látványra épülő zene. Fontos, hogy minden passzoljon a show műsorokban. Az emberek külseje, akár műtétek vagy kemény diéta és edzés árán. Sajnos nehéz olyan példát találni ebben az industriában ahol a természetes szépség lenne a legkitűnőbb. Általában azt sem lehet eldönteni, hogy az illető élőben énekel vagy playback-ről szól az egész, de ez sem meglepő mivel ez már Nyugaton is így megy. De nem is kell ennyire messzire mennünk, csak elég, ha itt Magyarországon hallgatjuk meg az énekesek többségét, tisztelet a kivételnek. 🙂
Vannak egyébként nagyon jó énekesek és színészek, mint mindenhol. A hozzád illő legjobbat kell megtalálnod, ami segíthet szórakozva is tanulni.

Hamarosan folytatjuk…

Sok sikert,
Dóri

2 Comments

 • 딸기안나
  03/04/2021 at 8:55 AM

  végre erről is írsz Dóriiiii *(^o^)* itt egy jelentkező a közös tanulásra!!! osztottam, és ganbatte!^^

  Reply
 • 정국 Saraaang
  03/04/2021 at 2:03 PM

  Came here, becoz one of my chingu sent me. Honestly I translated with google translator ㅋㅋㅋ but understood good so it was k. I like how u write and thx for the help btw v(^____^)v

  Reply

Leave a Reply